www.mediagroupinfo.pl – portal informacyjny * Najlepsza bezpłatna promocja Twojej firmy.Sprawdź. Zadzwoń. Tel. 511 086 882, redakcja@mediagroupinfo.pl lub mediagroupinfo.pl@gmail.com * SZUKAJ NAS NA FACEBOOKU

100 tys. zł na posiłki dla dzieci w Miłakowie

Dzięki przystąpieniu szkoły w Miłakowie (powiat ostródzki) do programu Żółty Talerz prawie 350 uczniów codziennie otrzymuje zdrowe i smaczne posiłki, a ponad 65 z nich dodatkowo pożywne śniadania. Kulczyk Foundation przeznaczyła na ten cel 100 tys. zł.   

Zespół Szkolno-Przedszkolny im. Jana Pawła II w Miłakowie każdego dnia gromadzi uczniów z ponad okolicznych 30 miejscowości. Dla dzieci, które nie mogą zjeść śniadania w domu, placówka oferuje pierwszy posiłek dnia w świetlicy, objętej od 2016 roku programem Żółty Talerz.  – Dzięki wsparciu Kulczyk Foundation, każde dziecko, które ma ochotę zjeść rano śniadanie, może zajrzeć do świetlicy. Posiłki spożywa w niej codziennie około 65 uczniów, ale są dni, w które chętnych na pierwszy zdrowy posiłek jest więcej. Nikt ze świetlicy nie wyjdzie głodny – zapewnia Alina Karczewska, kierownik świetlicy.

Od września tego roku, w ramach III edycji programu Żółty Talerz, wsparciem objęta została również szkolna stołówka, z której każdego dnia korzysta prawie 350 uczniów. Wydawane im obiady są współfinansowane przez Kulczyk Foundation, a dla 60 dzieci będących w najtrudniejszej sytuacji materialnej posiłki finansowane są w całości. – Program Żółty Talerz sprawił, że możemy zapewnić każdemu uczniowi korzystającemu ze szkolnej stołówki codzienny i zdrowy posiłek, a dla tych najbardziej potrzebujących również śniadania. W efekcie każde dziecko w naszej gminie może się skupić na nauce i rozwoju, a na tym nam zależy najbardziej – podkreśla Aleksander Gawryluk, burmistrz Miłakowa.

Korzyści z programu Żółty Talerz jest jednak więcej. W ramach wsparcia szkoła zakupiła sprzęt i naczynia do świetlicy niezbędne do przygotowania śniadań, w tym: piekarnik, blender, urządzenie wielofunkcyjne do krojenia warzyw, talerze, naczynia, garnki, deski, miski i kubki. Są one wykorzystywane nie tylko do sporządzania pożywnych śniadań dla dzieci, ale również do prowadzenia warsztatów o zdrowym odżywianiu.

– Szkoła w Miłakowie jest wzorowym przykładem działania programu Żółty Talerz. – zaznacza Wioleta Szafryna, dyrektor programu Żółty Talerz. – Cieszę się, że dzięki zaangażowaniu pracowników tej placówki, możemy zapewnić tak wielu dzieciom nie tylko regularne i smaczne posiłki, ale również przekazać wiedzę o zdrowym odżywaniu, które wspomaga ich prawidłowy rozwój – dodaje.

O programie Żółty Talerz

Żółty Talerz to największy w Polsce, prywatny program wsparcia systemu żywienia dzieci. Jest realizowany od 2016 r. w sojuszu w Caritasem, Towarzystwem Przyjaciół Dzieci, Polskim Czerwonym Krzyżem oraz Stowarzyszeniem SOS Wioski Dziecięce w Polsce. W wrześniu 2018 r.  ruszyła III edycja programu, w ramach której od września tego roku do końca sierpnia roku 2019 ponad 15,5 tys. dzieci otrzyma ponad 2,7 mln ciepłych i zdrowych posiłków w ponad 330 stołówkach świetlicowych oraz szkolnych w całej Polsce.

Żółty Talerz w ramach wsparcia systemu żywienia dzieci kładzie duży nacisk na promocję zdrowego odżywiania. Partnerem merytorycznym Programu w realizacji tego celu jest Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Eksperci tej uczelni przygotowali m.in. Listę̨ Produktów Żółtego Talerza dla osób przygotowujących posiłki dzieciom, która uwzględnia tylko pełnowartościowe i dostosowane do potrzeb dzieci składniki. Dodatkowo we współpracy ze specjalistami od żywienia dystrybuowane są materiały edukacyjne dla uczniów i rodziców na temat zdrowego odżywiania.

(org./Szkoła w Miłakowie)