Bogactwo smaków na Warmii i Mazurach

W publikacji „Album Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” zostały zawarte przepisy kulinarne na typowe regionalne dania, którymi podzielili się restauratorzy z sieci.

Album zawiera przede wszystkim szczegółowe informacje wraz z danymi kontaktowymi o członkach sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, którzy w roku 2020 zostali wyróżnieni logo Dziedzictwa.

Sieć Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle na trwałe wpisała się już w działania promujące warmińsko-mazurską żywność. Piętnaście lat temu jako pierwszy region w Polsce przystąpiliśmy do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Sieci, która została utworzona aby promować żywność regionalną, wzmacniać tożsamość, być miejscem współpracy, wymiany wiedzy i doświadczeń między wytwórcami oraz przetwórcami – mówi Gustaw Marek Brzezin, marszałek województwa. – Z perspektywy lat widać bardzo dobrze, że była to trafna decyzja. Biała czapka kucharska na błękitnym tle, jako logo sieci stała się symbolem wysokiej jakości usług i dobrego smaku w miejscach, gdzie się pojawia. Żywność sygnowana tym oznaczeniem jest nie tylko smaczna ale przede wszystkim zdrowa. Jest także potwierdzeniem bogactwa regionalnych kulinariów nawiązujących do smaków kuchni staropolskiej, warmińskiej, mazurskiej, ukraińskiej, litewskiej, rosyjskiej czy pruskiej.

Autorzy zamieścili także krótkie, treściwe informacje o krajowej liście produktów tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Do tego przedstawione zostały niektóre produkty z Warmii i Mazur wpisane na tę prestiżową listę.

W albumie nie brakuje ponadto informacji o europejskim systemie ochrony produktów regionalnych i tradycyjnych, w ramach którego nadaje się produktom Chronioną Nazwę Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne lub Gwarantowaną Tradycyjną Specjalność.

Publikacja została wydana przez Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko – Mazurskiego, Departament Rozwoju Obszarów Wiejskich i Rolnictwa.

PUBLIKACJA DO POBRANIA

(wwim)