www.mediagroupinfo.pl – portal informacyjny * Najlepsza bezpłatna promocja Twojej firmy.Sprawdź. Zadzwoń. Tel. 511 086 882, redakcja@mediagroupinfo.pl lub mediagroupinfo.pl@gmail.com * MORĄSKI NEWSLETTER - SZUKAJ NAS NA FACEBOOKU

“Drezdeńska” podsumowała projekt Irlandia

W Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 9 Drezdeńskiej Brygady Artylerii i Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Morągu odbyło się podsumowanie unijnego projektu Irlandia.

– Był to nasz drugi samodzielny unijny projekt “Do Cork po nową jakość i smaki Irlandii” i trwał rok. Jego historia zaczęła się jednak jeszcze w listopadzie 2015 roku, gdy rozpoczęliśmy rozmowy z  naszym zagranicznym partnerem, firmą Your International Training. sprawy nabrały realniejszych kształtów w lutym 2016 roku, gdy złożyliśmy, w ramach unijnego programu Erasmus+, nasz drugi i jak się potem okazało, bardzo udany wniosek o dofinansowanie zagranicznych praktyk – opowiada Joanna Draheim, jedna z koordynatorek projektu.

W maju 2016 roku zostały ogłoszone wyniki ogólnopolskiego konkursu wniosków, a ZSZiO w Morągu zajęło 403 miejsce z 788. W listopadzie 2016 roku na konto szkoły wpłynęło z unijnego programu PO WER – Program Operacyjny Wiedza Edukacja Rozwój dofinansowanie w wysokości 163434,86 zł.

– Rekrutację i towarzyszące jej emocje pamiętają chyba wszyscy uczestnicy. Potem były dość intensywne dni przygotowania językowego przez anglistki: Agnieszkę Stefaniak, Ewę Frycz, Izabelę Grabowską oraz przygotowania pedagogiczne i wychowawcze: Ewy Czapnik, Heleny Śliwińskiej, Lilianny Chmielewskiej, Małgorzaty Szczepanik, Agnieszki Wymentowskiej – Derezińskiej. Nie zabrakło także przygotowania kulturowego Iwony Myśliwczyk i Agnieszki Stefaniak – kontynuuje Joanna Draheim.

W środku nocy 26 lutego grupa młodzieży z opiekunami: Joanną Draheim i Agnieszką Stefaniak poleciała z Gdańska do Cork.

– Efekty tego projektu to 10 dni stażu w atrakcyjnych restauracjach i małych nadmorskich hotelach, poprawa znajomości języka angielskiego, pierwsze zagraniczne doświadczenie zawodowe, uzyskanie ważnych certyfikatów i wydanie książki kucharskiej – wylicza Joanna Draheim.

O innych rezultatach projektu, a także przebiegu praktyk opowiedzieli sami uczestnicy, a było ich 20 z ówczesnej klasy III TW i II TG.

– Jesteśmy uczniami Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, dlatego też  udaliśmy się na praktyki do Irlandii, gdzie pracowaliśmy w restauracjach jak i  kuchniach hotelowych. Praktyki udało nam się odbyć przy dofinansowaniu z funduszu europejskiego ‘Power”. Nasza praca trwała 7 godzin każdego dnia.  Oczywiście prócz obowiązków znalazł się czas także na rozrywkę.

Warto pojechać na  praktyki zagraniczne, ponieważ mało szkół dostaje takie dofinansowania. Jest to dobry sposób na rozwinięcie naszych zainteresowań i zdolności językowych.  Niezwykłym atutem praktyk  było mieszkanie u rodzin goszczących. Życzę każdemu poznania niezwykłej  gościnności i wesołości Irlandczyków. Ich akcentu nie zapomnę do końca życia. Do dziś pozostajemy Facebookowymi przyjaciółmi – mówiła podczas podsumowania jedna z uczestniczek zagranicznego stażu w Irlandii.

Podczas podsumowania projektu, jego uczestnicy otrzymali z rąk starosty ostródzkiego Andrzej Wiczkowskiego i wicestarosty ostródzkiego Edmunda Winnickiego cenionych na zagranicznym rynku pracy certyfikatów Europass Mobilność.

Po wspólnym pamiątkowym zdjęciu druga koordynator projektu Agnieszka Stefaniak przedstawiła tytuł nowego: “Pod kulinarnie rozgwieżdżonym niebem San Sebastian”.

– Tym razem lecimy podbijać Hiszpanię. Gdy w styczniu zeszłego roku trwała rekrutacja i przygotowania do Irlandii, nasz zespół unijny nadal pracował na atrakcyjną przyszłość. Od listopada 2016 roku były prowadzone rozmowy w sprawie kolejnych zagranicznych praktyk, tym razem na północy Hiszpanii, w Kraju Basków – opowiada Agnieszka Stefaniak, jedna z koordynatorek projektu.

W styczniu szkoła złożyła kolejny wniosek w ramach programu Erasmus+. – A ponieważ byliśmy już lepsi i bardziej doświadczeni, to wyjedziemy aż na cały miesiąc. Nasze dofinansowanie wynosi tym razem 50 tysięcy 90 euro. W ogólnopolskim konkursie szkoła zajęła bardzo wysokie 72 miejsca na blisko 720 aplikacji – dodaje Agnieszka Stefaniak.

Podobnie, jak w przypadku Irlandii szkoła oferuje staże w dobrych restauracjach , w nadmorskim mieście San Sebastian, przygodę, zwiedzanie kawałka świata i cenne świadectwa.

Na zakończenie uroczystości odbył się poczęstunek dań, których uczestnicy projektu nauczyli się w Irlandii.

(red./fot. dw)