Konkurs „Tradycyjne przetwory i potrawy z gęsiny” dla KGW

Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi w ramach Inicjatywy „Tradycyjna Gęsina Wiejska” ogłasza Konkurs, którego celem jest promowanie i upowszechnianie gęsiego mięsa.

Pokażcie nam jakie potrawy robicie z gęsiny, co pysznego przygotowujecie w domach? Pochwalcie się swoimi talentami kulinarnymi!
Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody!

Gęsina to doskonałe mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów!
Możecie piec, dusić, smażyć, wędzić, marynować – wybór należy do Was!
A my jesteśmy ciekawi jakie potrawy zaprezentują nam nasze uczestniczki…
Zapraszamy do udziału!

Konkurs jest skierowany do wszystkich zarejestrowanych Kół Gospodyń Wiejskich z całej Polski, które mogą się pochwalić swoimi talentami kucharskimi!
Zgłaszajcie tradycyjne potrawy lub przetwory z mięsa gęsiego.

Wasze zadanie konkursowe to:
•przyrządzenie tradycyjnej potrawy lub przetworu z gęsiny,
•piękne podanie jej i zrobienie zdjęcia
•opis przyrządzenia/receptura
•podanie regionu z którego potrawa pochodzi

Możecie startować w pięciu kategoriach!
•wyroby wędliniarskie,
•wyroby garmażeryjne,
•przetwory z gęsiny w opakowaniach szklanych typu twist-off (słoikach),
•dania mrożone
•przekąski i desery

Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest nadesłanie poprawnie wypełnionego zgłoszenia konkursowego na formularzu, który może zawierać zdjęcia, lub link do filmiku na kanale YT, recepturę potrawy.

Do pobrania: Formularz zgłoszeniowy Konkursu

Zgłoszenia, na zasadach opisanych w Regulaminie można przesyłać do 15-go października 2020 roku na adres: tradycyjna.gesina@nikidw.edu.pl

Do pobrania: Regulamin konkursu na potrawy z gęsiny

Zapraszamy!

(nikidw)