www.mediagroupinfo.pl – portal informacyjny * Najlepsza bezpłatna promocja Twojej firmy.Sprawdź. Zadzwoń. Tel. 511 086 882, redakcja@mediagroupinfo.pl lub mediagroupinfo.pl@gmail.com * SZUKAJ NAS NA FACEBOOKU

Laury trafiły do najlepszych z najlepszych

W Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej im. Feliksa Nowowiejskiego w Olsztynie odbyła się gala Laur „Najlepszym z Najlepszych“. Marszałek Gustaw Marek Brzezin wyróżnił mieszkańców i instytucje z regionu, które w 2017 roku rozsławiły Warmię i Mazury w Polsce i na świecie.

Laur „Najlepszym z Najlepszych” otrzymują osoby, instytucje lub firmy z Warmii i Mazur, które w 2017 roku wyróżniły się na forum krajowym lub międzynarodowym, osiągnęły sukces i zostały docenione przez niezależne gremia lub przyczyniły się do promocji regionu w kraju i na świecie.

– Mamy już laureatów, którzy na tę statuetkę zapracowali po raz czwarty, piąty, a nawet szósty – mówi marszałek Gustaw Marek Brzezin. – To dowodzi, że Warmia i Mazury są takim miejscem na Ziemi, w którym mieszkają utalentowani ludzie, oddani swoim pasjom i pracujący na sukces. Serce rośnie. Wszystkim laureatom składam serdeczne gratulacje i podziękowania za zaangażowanie w ubogacanie dorobku województwa warmińsko-mazurskiego.

Zgłoszenia kandydatów do nagrody dokonują dyrektorzy departamentów Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego na podstawie informacji własnych, prasowych oraz zgłoszeń niezależnych (instytucji, stowarzyszeń czy osób fizycznych).

Dotychczas marszałek województwa przyznał 355 laurów. W tym roku przyznano 30 kolejnych w 10 kategoriach. Zostaną także wręczone dwa złote laury, czyli wręczane po raz szósty i dwa brązowe, wręczane po raz czwarty.

WYRÓŻNIENIA 2018:

Diamentowy laur:
OPEGIEKA
Pierwotna działalność przedsiębiorstwa powstałego w wyniku przekształceń własnościowych w 1989 roku opierała się o kompleksowe usługi geodezyjno-kartograficzne. Dzisiaj elbląskie OPEGIEKA jest liderem krajowym w zakresie nowych technologii geoinformatycznych.

Bliżej natury
Port „U Faryja”
To raj dla żeglarzy i miłośników wczasów wśród jezior. W świetnie zorganizowanym porcie można przycumować własną łódź, wypożyczyć sprzęt wodny lub zaliczyć rejs po okolicznych jeziorach jednym z czterech statków.

Przystań PTTK „Perła Krutyni”
Ośrodek Wypoczynkowo-Turystyczny położony w Nowym Moście pod Rucianem-Nidą, nad brzegiem rzeki Krutyni.

Innowacje i rozwój

Dramiński S.A.
Połączenie biznesu, myśli konstruktorskiej i nauki. Firmę założył w 1987 roku Janusz Dramiński. Początkowo zajęła się produkcją urządzeń dla rolników i hodowców. Dziś to uznany producent zaawansowanych technologicznie urządzeń elektronicznych również dla weterynarii i medycyny.

MK Natural Cosmetics, Marzena Kaszubska
Firma posiada w asortymencie ponad 20 produktów: kremy, serum, olejki żele o 98 proc. zawartości składników naturalnych.

Snails Garden, Mariola i Grzegorz Skalmowscy
Od 15 lat firma promuje walory smakowe i zdrowotne ślimaków obecnych w polskiej kuchni od XVII wieku. Ich farma ślimaków afrykańskich inspiruje rolników i przedsiębiorców w całej Europie.

Inteligentne specjalizacje

OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy
Glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki zdobyła Złoty Medal Targów World Food Warsaw 2017 w kategorii „Innowacje”. Z kolei ocet jabłkowy z linii „Ocet z Olsztynka” otrzymał „Perły 2017”, nagrodę w ogólnopolskim konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w kategorii najlepsze produkty.
Browar Kormoran
Olsztyński browar hołduje rzemieślniczym standardom i najwyższej jakości surowców lokalnych. Piwa Browaru Kormoran regularnie zdobywają najwyższe noty na profesjonalnych konkursach piwnych.

Szynaka Meble
Przedsiębiorstwo, które swoje meble sprzedaje w ponad 50 krajach świata. To wiodąca marka regionu, która promuje polski wysokogatunkowy produkt. Stąd wyróżnienie w Konkursie „Polska Firma -Międzynarodowy Champion”.

Osobowość
ZŁOTY LAUR
Andrzej Matracki
Zdobywca statuetki Hall of Fame Award podczas Mistrzostw Świata we Fryzjerstwie Artystycznym w Paryżu – rodzaj fryzjerskiego Oscara. Jest pierwszym trenerem narodowej Kadry Fryzjerstwa Polskiego, wyszkolił m.in. 12 mistrzów świata, 11 mistrzów Europy, 28 mistrzów Polski.

Monika Dąbrowska
Zainicjowała pięć lat temu „Bieg na Sześć Łap” – akcję społeczną w Schronisku dla Zwierząt w Olsztynie polegającą na aktywności fizycznej mieszkańców w towarzystwie bezdomnych psów. Skala przedsięwzięcia z roku na rok rosła i zyskała naśladowców w innych polskich miastach, stając się akcją ogólnopolską.

Irena Kierzkowska
Dyrektor Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego w Olsztynie, laureatka tytułu Menadżer Roku 2017 w ogólnopolskim konkursie Sukces Roku 2017 w Ochronie Zdrowia – Liderzy Medycyny. Wprowadziła m.in. nowoczesne metody leczenia operacyjnego nowotworów piersi i w dziedzinie ginekologii onkologicznej. Jej sukcesem jest także wdrożona w szpitalu przyśpieszona ścieżka leczenia udaru – z SOR bezpośrednio na tomografię interwencyjną.
Społeczeństwo, nauka, kultura

Ewa Nisiewicz
Właścicielka Zagrody Edukacyjnej „Ziołowy Dzbanek” w Sąpach niedaleko Pasłęka. W gospodarstwie pełnym zwierząt i oryginalnych roślin organizuje warsztaty zielarskie i garncarskie, kursy dla dzieci i dorosłych. A wioska tematyczna Sąpy-Babia Dolina za jej sprawą stała się miejscem pozytywnych inicjatyw i działań.

Kino „Światowid” w Elblągu
Placówka działająca od 1962 roku otrzymała Nagrodę Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej w kategorii Kino 2016 za działalność popularyzatorską i promocję polskiego kina. W repertuarze, obok najgłośniejszych premier zagranicznych, kino polskie, ambitne filmy europejskie czy niezależne.

Robert Bolesto
Scenarzysta, pisarz i dramaturg pochodzący z Kętrzyna. W latach 2006-2007 kierownik literacki Teatru Powszechnego w Warszawie. Laureat Polskich Nagród Filmowych Orły 2017 z najlepszy scenariusz filmu „Ostatnia rodzina” w reż. J. Matuszyńskiego.

Sport

Jakub Kochanowski
O pochodzącego z Giżycka 21-letniego siatkarza zabiegają już czołowe kluby w kraju. Nic dziwnego, zawodnik Indykpol AZS Olsztyn jest aktualnie najlepiej blokującym ligi, w ub. sezonie dostał nagrodę MVP dla najwartościowszego zawodnika podczas Mistrzostw Świata Juniorów, na których wraz z drużyną zdobył złoto.

Konrad Bukowiecki
Mistrz ze Szczytna, obecnie trenujący w AZS UWM Olsztyn, jest niekwestionowanym liderem na świecie w pchnięciu kulą wśród młodzieżowców. Klasę i pozycję potwierdził na ubiegłorocznych Młodzieżowych Mistrzostwach Europy zdobywając złoto, przy okazji ustanawiając nowy rekord cyklu.

Tomasz Barniak
Wychowanek węgorzewskiego klubu Koszałek Opałek, a obecnie zawodnik Olsztyńskiego Klubu Sportów Wodnych, zajął w ub. roku II miejsce na Mistrzostwach Świata Seniorów w konkurencji C-4 na dystansie 1000 m 2. Wywalczył też IV miejsce w dwójce (wraz z Mateuszem Kamińskim). W czerwcu poprzedniego roku Tomasz Barniak odniósł kolejny sukces, wygrywając finał Pucharu Świata w Belgradzie na dystansie 500 m w kategorii C2-500.

Sztuka kulinarna
Restauracja „Cudne Manowce”
Lokalnie, świeżo, sezonowo. Olsztyńska restauracja zabiera swoich gości w podróż kulinarną po Warmii. Potrawy bazują w większości na produktach pochodzących od małych, ekologicznych dostawców z regionu. W menu m.in. nagrodzona w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” zupa Karmuszka czy warmiński placek z pieca z całym bogactwem lokalnych produktów. Lokal został też wyróżniony jedną czapką w prestiżowym przewodniku Gault&Millau.

Restauracja „Romantyczna”
Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie to
elegancka, przytulna restauracja z autorskimi daniami szefa kuchni Łukasza Wojtasa i sezonowym menu. Bazuje głównie na świeżych produktach regionalnych. To pierwsze w Polsce miejsce, które rekomendowała w 2006 roku organizacja Slow Food Polska. Otrzymała Nagrodę Grand Award „Trzy Widelce” w plebiscycie Poland 100 Best Restaurant 2017, a w ostatnim przewodniku Gault&Millau – dwie czapki.
Restauracja „Refektarz” w Hotelu Zamek RYN
Nastrojowa restauracja „Refektarz” usytuowana jest w najstarszej części ryńskiego zamku, a w jej kuchni jak przed wiekami znaleźć można dary pobliskich jezior i lasów. W sezonowym menu znaleźć można raki, pieczoną jagnięcinę, mazurskie ryby i dziczyznę. Mistrzowską kuchnię i elegancką prezentację dań podsumowała Nagroda Grand Award „Trzy Widelce” w konkursie Poland 100 Best Restaurants 2017.
Środowisko

Mateusz Pietkiewicz, Adam Wojtkowiak, Andrzej Ostrowski
Trzej studenci mechaniki i budowy maszyn UWM, pod opieką dr Krzysztofa Nalepy, wygrali ogólnopolski konkurs zorganizowany przez portugalskiego potentata w branży energii odnawialnej. W wygranym projekcie pokazali pomysł przetwarzania energii fal morskich na energię elektryczną.

ELTEL Networks Energetyka S.A.
Ten doświadczony i ceniony na krajowym rynku dostawca nowoczesnych rozwiązań z zakresu energetyki i telekomunikacji został uhonorowany tytułem Odpowiedzialny Pracodawca – Lider HR 2017 (human resources – zasoby ludzkie). To ogólnopolski program, którego celem jest upowszechniane oraz propagowanie właściwych wzorców, modeli i strategii działań w zakresie polityki personalnej.
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie
Międzynarodowe konsorcjum FoodConnects, w skład którego wchodzi olsztyński instytut, zostało zwycięzcą naboru Europejskiego Instytutu Innowacji i Technologii (EIT) w obszarze Żywności. To sukces nie tylko prestiżowy, ale także finansowy – planowane wsparcie dla konsorcjum to ponad 400 mln euro. Olsztyński Instytut laur otrzymuje też za popularyzowanie nauki poprzez organizację Europejskiej Nocy Naukowców w Olsztynie „Fusion 2Night”.

Turystyka

Pałac Mortęgi Hotel & SPA
Nieczęsto się zdarza, by tak rozległy kompleks zabytkowych budynków udało się odtworzyć z takim pietyzmem i tchnąć w niego nowe życie. XIX-wieczny pałac Mortęgi i liczne zabudowania folwarczne z XIV wieku stały się nowym miejscem wypoczynku dla osób ceniących jakość. Ale też kontakt ze zwierzętami, bo prócz krytej ujeżdżalni w stylu angielskim z końca XIX wieku, jest też i mini ZOO.

Pałac i Folwark Galiny
Te dwa wyróżnienia są ich najlepszą reklamą. Pałac i Folwark Galiny otrzymał certyfikat POT, nazywany Turystycznym Oskarem, którym wyróżniane są miejsca atrakcyjne, nowatorskie, przyjazne dla turysty, ale i popularyzujące turystykę regionalną. Z kolei sami odwiedzający ten 300-hektarowy kompleks z piękną renesansową architekturą, wystawili w 100 proc. najwyższe noty w ramach ogólnopolskiej kampanii Hotel Przyjazny Rodzinie.
Przystań Hotel & SPA
Wyjątkowej architektury hotelowi położonemu nad równie wyjątkowej urody jeziorem Ukiel przyznano tytuł TOPHOTEL 2017 w kategorii Lakes. Tym samym Olsztyn może się poszczycić najlepszym hotelem w Polsce, który usytuowany jest nad jeziorem – co wydawałoby się oczywistym wyborem. Przystań Hotel & SPA serwuje gościom bardzo wysoki standard usług, doskonałą strefę SPA&Wellness.
Zdrowie

Samodzielny Publiczny Zespół Gruźlicy i Chorób Płuc w Olsztynie
Szpital Pulmonologiczny w Olsztynie w Rankingu Szpitali 2017 „Rzeczpospolitej”, na 100 najlepszych placówek medycznych w kraju zajął pierwsze miejsce wśród szpitali niezabiegowych.

Wojewódzki Specjalistyczny Szpital Dziecięcy w Olsztynie
Placówka osiągnęła historyczny sukces – 1. miejsce w Polsce wśród szpitali dziecięcych w rankingu Bezpieczny Szpital 2017. Ranking Szpitali jest publikowany na łamach dziennika Rzeczpospolita, a oceniany jest przez Centrum Monitorowania Jakości w Ochronie Zdrowia. Analizowanych jest 15 obszarów działalności szpitali zgłoszonych do konkursu. Olsztyński uzyskał najlepsze noty spośród 204 zgłoszonych z całego kraju.

Zespół pod kierunkiem prof. dr hab. n. med. Marcina Jóźwika
Specjalizujący się w zakresie uroginekologii prof. Marcin Jóźwik kierował w Miejskim Szpitalu Zespolonym w Olsztynie innowacyjnym zabiegiem usunięcia bez otwierania jamy brzusznej ciała obcego z pęcherza moczowego.

(wwim)