www.mediagroupinfo.pl – portal informacyjny * Najlepsza bezpłatna promocja Twojej firmy.Sprawdź. Zadzwoń. Tel. 511 086 882, redakcja@mediagroupinfo.pl lub mediagroupinfo.pl@gmail.com * SZUKAJ NAS NA FACEBOOKU

„Lizbona – różnorodna kulturowo przystań smaków”

W Zespole Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących i Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Morągu odbyła się konferencja podsumowująca  projekt „Lizbona – różnorodna kulturowo przystań smaków”.

– Od listopada 2017 r. prowadziliśmy rozmowy w sprawie kolejnych zagranicznych praktyk, tym razem w Portugalii. Naszym partnerem jest firma –Casa De Educacao. W końcu stycznia złożyliśmy wniosek Szkoły w ramach programu Erasmus+.  Wyjedziemy na cały miesiąc. Nasze dofinansowanie wynosi tym razem 59 tysięcy 928 euro. W ogólnopolskim konkursie zajęliśmy bardzo wysokie miejsce – 33. na blisko 1125 aplikacji.    Młodzież naszej szkoły odbyła staże w dobrych restauracjach, w pięknej stolicy Portugalii – Lizbonie, przeżyła przygodę, zwiedziła piękną część Portugalii i zdobyła cenne na rynku pracy świadectwa – opowiada Joanna Draheim, jedna z koordynatorek projektu.

Efekty tego projektu to 28 dni stażu w atrakcyjnych i prestiżowych restauracjach Lizbony,  poprawa znajomości języka angielskiego i opanowanie podstaw portugalskiego, dla części uczestników to było pierwsze zagraniczne doświadczenie zawodowe, uzyskanie ważnych certyfikatów i wydanie książki kucharskiej.

O innych rezultatach projektu, a także przebiegu praktyk mówią uczestnicy projektu, a było ich 20 uczniów technikum żywienia i usług gastronomicznych z klasy I,II i III TG. W ich imieniu głos zabrały dwie przedstawicielki: Magdalena Grudzińska i Anita Ludwiczak.

Konferencja zakończyła się wręczeniem certyfikatów Europass Mobilność – cenionych na zagranicznym rynku pracy, w dwóch wersjach językowych: polskiej i angielskiej.

Stary projekt dobiega końca, koordynatorki pracują już nad nowym. Po wytężonej, wielomiesięcznej pracy wszystkich – koordynatorów i uczestników oraz gości zaproszono na degustację dań kuchni portugalskiej: krokiet z dorsza, pomidorowy ryż, portugalskie mufiny, Pasteis de Nata, rice pudding .

książka kucharska LIZBONA

(red./fot. dw)