www.mediagroupinfo.pl – portal informacyjny * Najlepsza bezpłatna promocja Twojej firmy.Sprawdź. Zadzwoń. Tel. 511 086 882, redakcja@mediagroupinfo.pl lub mediagroupinfo.pl@gmail.com * SZUKAJ NAS NA FACEBOOKU

Pokazy kulinarne połączone z degustacją potraw

Festiwal Dziedzictwa Kulinarnego Warmii, Mazur i Powiśla odbędzie się 21 lipca 2018 roku na dziedzińcu olsztyńskiego zamku. Początek o godz. 13.

Jest to jedno z największych regionalnych wydarzeń, którego celem jest promocja żywności naturalnej, tradycyjnej, lokalnej i regionalnej.

Region warmińsko-mazurski posiada bowiem w swojej ofercie dobrze prosperującą sieć producentów takiej żywności, co podnosi konkurencyjność regionu i atrakcyjność turystyczną.

Pokazom kulinarnym na zamkowym dziedzińcu towarzyszyć będą prelekcje na temat żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości. Podczas imprezy będzie można nabyć na kiermaszu regionalne produkty żywnościowe: nabiał, tradycyjne wędliny, pieczywo, oleje tłoczone na zimno, herbaty, zioła.

Szczegółowy Program:
13.00 Oficjalne otwarcie Festiwalu
13.15 – 17.00 Pokazy kulinarne wykonane przez producentów należących do sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle połączone z degustacją:
13.15–13.45 Pokaz przygotowania pączków – gotowanie z Marszałkiem Województwa Warmińsko – Mazurskiego
14.30 – 14.45 Zupa Warmińska przygotowana przez Stary Folwark z Tumian k. Barczewa
14.55 – 15.10 Pierogi Ruskie przygotowane przez Gościniec Ryński Młyn z Rynu
15.50 – 16.05 Krupnik przygotowany przez Restaurację Staromiejska z Olsztyna oraz Kiełbaski i kaszanka na ciepło przygotowane przez Qraś Wędliny i Catering z Orzysza
16.40 – 17.00 Lody naturalne przygotowane przez Firmę Kroczek Lody Naturalne z Olsztyna

Prelekcje na temat żywności regionalnej, tradycyjnej, naturalnej wysokiej jakości:

13.55 – 14.15 Prelekcja o miodzie – Mateusz Wileński, Gospodarstwo Pasieczne „Miody Wileńskich”, Rogity k. Braniewa
15.20 – 15.40 Prelekcja o chlebie – Jerzy Kilijański, GS „SCH” Piekarnia, Dźwierzuty
16.15 –16.30 Prelekcja o piwe – Paweł Błażewicz, Browar Kormoran, Olsztyn

Ponadto

13.00 – 17.00 Warsztaty/zabawy/ konkursy dla dzieci
14.15 –17.00 Pokaz kręcenia miodu przygotowany przez Gołdapskie Stowarzyszenie Pszczelarzy połączony z konkursami dla dzieci
17.00 ZAKOŃCZENIE

(wwim)