www.mediagroupinfo.pl – portal informacyjny * Najlepsza bezpłatna promocja Twojej firmy.Sprawdź. Zadzwoń. Tel. 511 086 882, redakcja@mediagroupinfo.pl lub mediagroupinfo.pl@gmail.com * SZUKAJ NAS NA FACEBOOKU

Przedszkolaki podtrzymują tradycję pieczenia chleba

Dzieci z  grupy I „Krasnale” oraz VII „Pszczółki” z Przedszkola nr 6 „Pod Zielonym Parasolem” w Morągu wzięły udział w zajęciach, w których poznały etapy produkcji chleba.

Przedszkolaki dowiedziały się, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi: rolnika, młynarza i piekarza. Trzy i pięciolatki obejrzały teatrzyk, w którym Miś Uszatek i Ania dowiedzieli się z czego powstaje chleb,  mąka, jakie są rodzaje ziaren i mąki. Wiedzą już, że rolnik sieje i zbiera ziarna z pola, potem zawozi je do młyna, młynarz miele zboże na mąkę, a piekarz wyrabia ciasto z mąki, soli, wody i drożdży. Na zajęciach dzieci miały okazję nie tylko obserwować, ale również czynnie uczestniczyć przy wypiekach. Po uprzednim umyciu rąk i założeniu fartuszków oraz chustek na głowę wzięliśmy się do pracy. Każde dziecko zrobiło swoją własną bułeczkę, którą ozdobiło ziarnami według własnego pomysłu. Mali piekarze zabrali swoje wypieki do domu, żeby poczęstować rodziców. W czasie zajęć dzieciom towarzyszyły przyśpiewki, tańce ludowe oraz zabawy. Dzięki sołectwu Raj dzieci przedszkolaki zobaczyć piękny wieniec dożynkowy.

(Małgorzata Małyj, Przedszkole nr 6 „Pod Zielonym parasolem”)