Sosny mają silne właściwości antyoksydacyjne

Sosny posiadają silne właściwości aktyoksydacyjne, co potwierdzili portugalscy chemicy i biolodzy po ponad trzech latach badań. Najbardziej wartościowe pod tym względem są pnie oraz gałęzie tych drzew.

O badaniach poinformował portugalski dziennik online “Observador”. Z gałęzi i pni sosny naukowcy uzyskali ekstrakt o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Nadaje się on do zastosowania w kilku gałęziach przemysłu, np. spożywczym, kosmetycznym czy farmaceutycznym – sugerują.

Przewodzący badaniom naukowcy z uniwersytetu w Coimbrze potwierdzili, że ekstrakt pozyskany z sosny może być też wykorzystywany m.in. produkcji repelentów na komary.

Autorzy badania zaznaczają, iż przed przystąpieniem do badań nie spodziewali się, że rzadko używane w przemyśle pnie drzew sosnowych i gałęzie tego gatunku mogą mieć tak „szerokie zastosowanie w produkcji przemysłowej”.

„Celem naszego badania było wykazanie walorów powszechnie dostępnych na portugalskim rynku półproduktów z branży leśnej i spożywczej, które dzięki potencjalnemu pozyskiwaniu w ramach biorafinerii mogłyby służyć ekologicznej gospodarce” – dodali autorzy badania.

Zespół z Coimbry wskazał również na możliwość masowego wykorzystania w różnych gałęziach przemysłu innych półproduktów, które powszechnie dostępne są w Portugalii, takich jak m.in. psujące się pomidory oraz woda ściekowa z plantacji winogron.

W ramach badań prowadzonych przez uniwersytety w Coimbrze i Aveiro naukowcy zamierzają też m.in. wytwarzać na skalę przemysłową biodegradowalne opakowania, które mogłyby zastąpić plastik w produkcji spożywczej.

Z Lizbony Marcin Zatyka (PAP)