Szersza oferta sieci dziedzictwa kulinarnego

W środę 8 lipca do sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle“ dołączyły cztery nowe podmioty. Jest w niej już 137 członków.

Województwo warmińsko-mazurskie przystąpiło do sieci Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego w 2004 roku jako pierwszy z polskich regionów.

Działalność sieci to nie tylko promocja regionu, ale oferta zdrowej, tradycyjnej, lokalnej żywności – mówi marszałek Gustaw Marek Brzezin. – Znak, o który trzeba się postarać i nie jest przyznawany raz na zawsze, jest potwierdzeniem wartości naszej produkcji żywności i rolnictwa. Szczególnie w czasie wakacji, planując wypoczynek warto podkreślać, że to gwarancja jakości. Restauracje, sklepy, gospodarstwa agroturystyczne, hodowcy, producenci i przetwórcy żywności nie mają problemu z popytem, a klienci i goście do nich wracają. To dobra oferta w dobie szczególnej troski o zdrowie.  

Działalność tej sieci sprawia, że zwiększa się dostępność lokalnych i regionalnych specjalności kulinarnych. Sklepy, restauracje i inne podmioty opatrzone logo Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego oferują lokalne i regionalne produkty i potrawy, które podtrzymują i rozpowszechniają miejscowe zwyczaje oraz promują tradycyjną kulturę jedzenia.

Nowi członkowie w sieci:
– Mleczarnia Rzemieślnicza „Roguska Struga“, Redy Osada k. Lidzbarka Warmińskiego,
– Zajazd Wiejski, Szczechy Wielkie k. Pisza,
– Rolniczy Handel Detaliczny SwojskaBaba.pl, Nowe Miasto Lubawskie,
– Wytwórnia Miodów Pitnych „Almes” Sp. z o.o. w Nidzicy

Lista podmiotów sieci

(wwim)