www.mediagroupinfo.pl – portal informacyjny * Najlepsza bezpłatna promocja Twojej firmy.Sprawdź. Zadzwoń. Tel. 511 086 882, redakcja@mediagroupinfo.pl lub mediagroupinfo.pl@gmail.com * SZUKAJ NAS NA FACEBOOKU

Uczennice z ZSZiO wróciły z praktyk w Lizbonie

Zespół Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących im. 9 Drezdeńskiej Brygady Artylerii  i Poradni Psychologiczno-Pedagogicznej w Morągu realizuje własny projekt unijny pod nazwą „Lizbona – różnorodna kulturowo przystań smaków” w programie Erasmus+, sektor Kształcenie i szkolenia zawodowe (VET).  W dniach 25 kwietnia – 24 maja 2019 r. dwadzieścia uczennic technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych z klasy pierwszej, drugiej i trzeciej wyjechało na miesięczny staż do renomowanych restauracji w Lizbonie, stolicy Portugalii.

To przeurocze miasto jest bardzo ważne na kulinarnej mapie Europy, a w licznych najróżniejszego typu restauracjach widać bogate kulinarne wpływy Ameryki Południowej czy Afryki. Restauracje, w których staże odbywała większość uczennic należą do cieszącej się długą tradycją sieci Portugália – założonej w 1925 roku. Jej lokale mieszczą się w najbardziej obleganych – czy to przez turystów, czy przez zapracowanych lizbończyków – punktach miasta. Turyści stale goszczą w eleganckiej Espelho D’Água oraz Belém, zlokalizowanych między Pomnikiem Odkrywców a Wieżą Belem. Pozostałe restauracje, do których uczennice dojeżdżały najczęściej metrem, także znajdują się w bardzo atrakcyjnych miejscach. Cais do Sodré leży nad Tagiem, blisko słynnego Placu Handlowego, Colombo w pięknym centrum handlowym przy stadionie klubu Benfica, Vasco da Gama w dużym centrum handlowym w nowoczesnej dzielnicy Park Narodów, z Oceanarium, pawilonami po Expo ’98, widokiem na 12-kilometrowy most im. Vasco da Gama i niezwykłą architektonicznie stacją Oriente. Restauracje Almirante Reis i Café Império mieszczą się w centrum Lizbony, w dzielnicy Chelas, a prowadzą do nich zjawiskowe lizbońskie chodniki z czarno-białych kostek układanych w unikalne mozaiki. Uczennice wróciły bardzo zadowolone ze zdobytych doświadczeń zawodowych, na co wpłynęła ciepła i przyjazna atmosfera w pracy – każda z nich mogła liczyć na uśmiech i wsparcie swego wielokulturowego zespołu.

Idea wyjazdu polegała na poznaniu zasad funkcjonowania zagranicznych przedsiębiorstw branży gastronomicznej, kultury kulinarnej Portugalii, wykształceniu postaw przedsiębiorczych i mobilnych. Pomógł on uczennicom przełamać bariery językowe – sprzyjał nauce specjalistycznego słownictwa angielskiego i poznaniu podstaw języka portugalskiego. Obok rozwoju zawodowego, projekt zakładał również poznanie ciekawych miejsc – stażystki zwiedziły Lizbonę: Zamek św. Jerzego, Plac Handlowy i Rua Augusta, muzeum Centrum Historii Lizbony, Łuk Triumfalny oraz Sanktuarium Chrystusa Króla. Udały się także dalej – na plażę i do parku narodowego w Arrábida, zwiedziły zamek Maurów w Sesimbrze, podziwiały przylądek Cabo Espichel, a w starej winnicy José María da Fonseca kosztowały wina muszkatel. Spędziły także dzień na plaży w Cascais, zwiedziły sanktuarium w Fátimie, wspaniały przykład gotyku klasztor w Batalha, położoną nad oceanem miejscowość Nazaré i średniowieczną perełkę miasteczko Óbidos.

Siedmiu wymagających praktykodawców było pod wrażeniem kompetencji zawodowych i motywacji stażystek – oceny z praktyk są wysokie, a kilka uczennic otrzymało ofertę pracy na okres wakacji. Zwieńczeniem praktyk były intensywne i ciekawe warsztaty kulinarne w szkole Cooking Lisbon.

Kolejne etapy projektu to opracowanie przez uczestniczki Europass CV, wydanie dwujęzycznej książki kucharskiej z daniami portugalskimi, konferencja kończąca z portugalskim bufetem oraz uroczysty odbiór certyfikatu Europass Mobilność.

Głównym zadaniem realizowanego projektu jest zwiększenie szans stażystów na krajowym i europejskim rynku pracy.

(A. Stefaniak, J. Draheim/ fot. arch. szkoły)