Uczniowie ZSCKR w Dobrocinie odbyli swoje praktyki w Grecji

ZSCKR w Dobrocinie to szkoła przyszłości, której celem jest kształcenie młodzieży na jak najwyższym poziomie zawodowym. Uczniowie mają możliwość poszerzać swoje kwalifikacje, uczestnicząc w wielu kursach:  spawania, koparko – ładowarki, groomingu, kelnera/barmana, cukiernika, projektowania ogrodów, a także odbywając zagraniczne staże.

Już 20 września br. 25 uczniów wraz z nauczycielami Małgorzatą Szliter i Sebastianem Szelugą wyjechało na dwutygodniowe praktyki do Grecji w ramach projektu „Wszechstronny rozwój przyszłych ekspertów poprzez zdobywanie doświadczenia zawodowego w zagranicznych przedsiębiorstwach”.

Uczniowie czterech kierunków – żywienia i usług gastronomicznych, weterynarii, architektury krajobrazu i agrobiznesu każdego dnia uczestniczyli w zajęciach na terenie hotelu lub wyjeżdżali do pobliskich przedsiębiorców. To właśnie dzięki żywieniowcom mieliśmy profesjonalną obsługę na sali restauracyjnej i delektowaliśmy  podniebienia nowymi smakami. Architektura krajobrazu dbała o najbliższe nam otoczenie, pielęgnując zieleń i aranżując przestrzeń. Dzięki agrobiznesowi mogliśmy liczyć na zbiory w postaci oliwek czy bawełny. A dziewczyny z weterynarii dbały o zwierzęta w pobliskim schronisku, wykonując podstawowe zabiegi pielęgnacyjne.

W czasie wolnym od praktyk nie zabrakło atrakcji. Popołudnia wypełniały  wycieczki do okolicznych miasteczek, by poznać typowy grecki klimat i codzienne życie mieszkańców.  Gratką okazał się wypad do wąwozu, gdzie aby dotrzeć do wodospadu trzeba było pokonać dość trudną trasę po linach i metalowych klamrach.

Weekend był czasem przeznaczonym na odpoczynek, regenerację i poznawanie miejsc historycznych – Koryntu i Delf.  W programie wycieczek znalazły się Muzea Archeologiczne, ruiny starożytnych miast, pozostałości monumentalnych budowli, a także podziwianie niebywałych form ukształtowania terenu. Grecja skradła nasze serca nie tylko pięknymi krajobrazami, ale także wyborną kuchnią i aromatyczną, mocną kawą.

Co dał naszym uczniom zagraniczny staż? Oprócz otrzymanych certyfikatów z pewnością zaowocował podniesieniem kompetencji zawodowych, poszerzył nabytą wiedzę i umiejętności, pozwolił na poznanie specyfiki tamtejszych przedsiębiorstw produkcyjnych. Był również okazją do doskonalenia języka angielskiego w zawodzie. Niektórzy powrócili z ofertą pracy w gastronomii w przyszłym sezonie.

Dzięki praktykom w Grecji nasi uczniowie mają z pewnością większą szansę na rynku pracy i stają się atrakcyjną konkurencją dla swoich rówieśników.

(M. Szliter/ fot. archiwum szkoły)