www.mediagroupinfo.pl – portal informacyjny * Najlepsza bezpłatna promocja Twojej firmy.Sprawdź. Zadzwoń. Tel. 511 086 882, redakcja@mediagroupinfo.pl lub mediagroupinfo.pl@gmail.com * SZUKAJ NAS NA FACEBOOKU

Uwaga na mrożone warzywa! – Ostrzeżenie GIS

Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Olsztynie zaleca, aby gotować mrożone warzywa przed ich zjedzeniem. Spożywanie surowych może grozić zatruciem groźną bakterią Listeria monocytogenes. Zatrucia stwierdzono do tej pory w pięciu europejskich krajach. Do 15 czerwca 2018 roku zanotowano 47 przypadków zakażenia bakterią Listeria monocytogenes. Dziewięć z nich było śmiertelnych – poinformował Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności.

Ostrzeżenie w tej sprawie wydał Główny Inspektor Sanitarny.

Główny Inspektor Sanitarny przypomina, że większość mrożonych warzyw, w tym kukurydzę słodką, należy ugotować przed spożyciem.

Dotyczy to również sytuacji, gdy mrożone warzywa są dodawane do sałatek, produktów typu smoothie czy dipów.

Należy zawsze przygotowywać żywność zgodnie z instrukcją zawartą na etykiecie produktu.

Mrożona kukurydza słodka jest prawdopodobnym źródłem ogniska zatruć listeriozą, które wystąpiło w pięciu europejskich krajach. Listerioza jest rzadką, ale poważną chorobą wywoływaną przez bakterię Listeria monocytogenes, która jest przede wszystkim groźna dla osób o obniżonej odporności, osób starszych, kobiet w ciąży i niemowląt. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) i Europejskie Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) przygotowały aktualną informację na temat międzynarodowego ogniska listeriozy.

Firma Greenyard Frozen Poland podjęła zapobiegawcze działania w celu dobrowolnego wycofania mrożonych warzyw z uwagi na potencjalne ryzyko występowania w nich bakterii Listeria monocytogenes, związane z użytym do produkcji surowcem (kukurydzą).

Wycofaniu podlegają następujące produkty marki d’aucy:

Fit Mix marchwiowy 400 g

Country warzywa na patelnię z przyprawą toskańską 400 g

Nicea warzywa na patelnię z przyprawą prowansalską 400 g

Italia warzywa na patelnię z przyprawą włoską 400 g

Warzywa na patelnię klasyczne 400 g

Warzywa na patelnię klasyczne promo pack 500 g

oraz produkt marki Pinguin:

Kukurydza format opakowania 2,5 kg

z datą minimalnej trwałości od 06.2018 do 06.2020

Informacje na temat choroby wywoływanej przez Listeria monocytogenes, czyli listeriozy można znaleźć tutaj w artykule o chorobach zakaźnych.

Greenyard Frozen Poland na swojej stronie internetowej https://daucyinspiruje.pl/ poinformował konsumentów o przyczynach wycofania i sposobie postępowania z ww. produktami przez konsumentów.

Wyżej wymienione produkty nie powinny być spożywane.

Bakterie Listerii znaleziono także w kiełbasie śląskiej z szynki ekstra oraz parówkach z szynki.

Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie bakterii Listeria monocytogenes w kiełbasie śląskiej z szynki ekstra!

W kiełbasie śląskiej z szynki ekstra stwierdzono stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes.

Zagrożenie:

Bakterie Listeria monocytogenes wykryto w jednej z pięciu próbek produktu badanych w ramach urzędowej kontroli Inspekcji Weterynaryjnej.

Szczegóły dotyczące produktów:

Produkt: Kiełbasa śląska z szynki ekstra

Producent: Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. Świerczynek 10A, 09-210 Drobin, weterynaryjny numer identyfikacyjny: 14190303.

Oznaczenie partii produkcyjnej: 04128

Termin przydatności do spożycia: 15.07.2018

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. rozpoczęły proces wycofywania kwestionowanej partii produktu. Proces ten jest nadzorowany przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

Zgodnie z przepisami prawa żywnościowego Zakłady Mięsne „OLEWNIK-BIS” Sp. z o.o. poinformowały konsumentów o wycofaniu produktu i możliwości jego zwrotu do miejsca zakupu. Informacje na ten temat zostały zamieszczone na stronie internetowej producenta: http://olewnik.com.pl/

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać kiełbasy o numerze partii wskazanej w komunikacie, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia.

Przeczytaj podstawowe informacje na temat choroby Listerioza.

(WSSE Olsztyn/GIS)