www.mediagroupinfo.pl – portal informacyjny * Najlepsza bezpłatna promocja Twojej firmy.Sprawdź. Zadzwoń. Tel. 511 086 882, redakcja@mediagroupinfo.pl lub mediagroupinfo.pl@gmail.com * SZUKAJ NAS NA FACEBOOKU

Żywność wysokiej jakości to jedna ze specjalizacji Warmii i Mazur

W Starych Jabłonkach odbyła się regionalna konferencja „Żywność wysokiej jakości – produkt regionalny, tradycyjny i ekologiczny”. Było to kolejne wydarzenie skierowane do producentów i przetwórców żywności lokalnej, naturalnej, tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej oraz restauratorów.

Wydarzenie zostało podzielone na trzy bloki tematyczne w pierwszym dniu oraz dwa bloki tematyczne w drugim dniu.

Prelegenci przybliżyli uczestnikom wiele istotnych kwestii związanych z wytwarzaniem tego rodzaju żywności z uwzględnieniem aktualnego stanu prawnego, goście poszukiwali kulinarnej tożsamości Warmii i Mazur, dowiedzieli się czy współpraca i współdziałanie są możliwe, racjonalne czy konieczne oraz poznali prozdrowotne właściwości żywności tradycyjnej, regionalnej i ekologicznej. Uczestnicy dowiedzieli się również czy spożywanie przetworów z ziarna pszenicy szkodzi zdrowiu?

Zapoznali się też z działalnością Centrum Gastronomii z Dietetyką i Biooceną Żywności, które funkcjonuje na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie.
Podczas wydarzenia odbyło się również wręczenie certyfikatów nowym członkom sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, którzy decyzją zarządu województwa uzyskały zgodę na używanie znaku Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle na okres jednego roku.

Certyfikaty zostały wręczone przez marszałka województwa warmińsko-mazurskiego Gustawa Marka Brzezina.

W drugim dniu konferencji uczestnicy mogli m.in. zapoznać się z możliwościami uzyskania wsparcia przedsiębiorców wytwarzających żywność regionalną ze środków unijnych, w tym: ze środków Regionalnego Programu Operacyjnego Warmia i Mazury 2014-2020, możliwościami uzyskania pożyczki Inwestycyjnej z Premią (PIzP) dla mikro, małych i średnich przedsiębiorstw oraz możliwościami uzyskania wsparcia finansowego w ramach LEADER-a – PROW 2014-2020 .

Do grona członków Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle zostali przyjęci:
1. Restauracja Potocki Gałkowo – Gałkowko.pl Aleksander Potocki, Gałkowo k. Rucianego-Nidy,
2. „Konfitura” – Kawiarnia – Cukiernia, Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Magdalenka, Alina Janeczek, Olsztynek
3. Restauracja „Smuga Cienia” w Hotelu Joseph Conrad, Pisz
4. Restauracja Welska, Aloha Sp. z o.o., Cibórz k. Lidzbarka

(wwim)